Skip to content

Träden

Här kommer en lite närmare presentation av de verkliga huvudrollsinnehavarna i vår plantskola. Träden som vi så varsamt tagit hand om under året och som ligger oss så varmt om hjärtat.

Sidan är under uppbyggnad, vi kommer fylla på med information och bilder efterhand.

Dyker det upp några frågor eller funderingar så är det bara att ni hör av er till info@solbackensodlingar.se, så ska vi göra vårt bästa för att svara.

Äkta valnöt

Latin: Juglans regia
Härdighet: Zon 1 – 3 (4)
Pollinering: Självsteril, ibland självfertil, vindpollinerad

En välbekant nöt som har odlats i Europa och mellanöstern under tusentals år, framförallt för de näringsrika och goda nötternas skull. Valnötsträden vill gärna växa i en lucker, väldränerad jord. Odlar du i mer kompakt lerjord, kan det hjälpa att anlägga en upphöjd odlingsbädd vid plantering. 

Viktigast för att trädet ska trivas är ett soligt läge, skyddat från vind om möjligt. Försök också att undvika eventuella frostfickor, där sen vårfrost och tidig höstfrost kan skada trädet.

Valnötsträd är som många andra träd känsliga för konkurrens från gräs i ung ålder, så försök att täcka med någon form av täckmaterial runt om trädet. Marktäckningen ska gärna sträcka sig 1 m ut från plantan åt alla håll.

Hjärtvalnöt

Latin: Juglans ailantifolia var. cordiformis
Härdighet: Zon 1 -4
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

Hjärtvalnöten är en underart av den japanska valnöten och kännetecknas av sin hjärtformade nötter. Dessa nötter anses också vara extra goda och har ofta tunna skal.

Även om den är självsteril kan den med fördel pollineras av andra valnötsarter (grå valnöt, äkta valnöt och övriga asiatiska valnötter).

Hickory

Gemensamt för hickoryträden är att de trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord. De är även relativt värmekrävande och behöver god tillgång på vatten för att nötproduktionen inte ska påverkas negativt. Bra att tänka på är därför placering med god tillgång på vatten om möjligt, alternativt möjlighet till bevattning. Det finns exempel på solitärträd som varit självpollinerande men i regel krävs det fler än ett träd för fruktsättning.

Alla arterna är stora träd, som kan växa upp till 30 m i gynnsamma lägen. De första åren satsar hickoryträden mycket på växa sina rotsystem och framförallt en nedåtgående pålrot. Därför är tillväxten ovan jord de första åren relativt långsam.

Skidhickory

Latin: Carya ovata
Härdighet: Zon 1 – 4
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

Spånbarkshickory

Latin: Carya laciniosa
Härdighet: Zon 1-4
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

Både skidhickory och spånbarkshickory har välsmakande nötter som liknar valnöten, men av många beskrivs som ännu godare. Rikt fettinnehåll och kan även pressas till olja eller krossas och lösas upp i varmt vattten till en hickorymjölk. En dryck som har spelat en viktig roll i många kulturer i Nordamerika genom historien.

Pekanhickory

Latin: Carya illinoinensis
Härdighet: Zon 1 – 2 (3)
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

Växer vilt och i Nordamerika från södern upp till Illinois, i odlad form finns den även i södra Kanada. Den var en viktig stapelgröda framförallt i de södra delarna av Nordamerika, där den värderades för sitt näringsinnehåll och lagringsförmåga. Idag den hickoryart som odlas mest kommersiellt för sina nötters skull, och kanske därför är mest bekant med oss i Sverige.

De fröplantor vi erbjuder kommer ifrån det selektionsarbete som gjorts i norra USA och södra Kanada med att ta fram plantor som klarar av att producenter mogna nötter även under en kortare sommar. Den minst härdiga av de hickoryarter vi kan odla här i norr, i varma lägen borde den kunna fungera i zon 3.

Kastanjerna

Latin: Castanea Sativa x Castanea Crenata
Härdighet: 1 – 2 (3)
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

De sorter vi erbjuder är fröplantor av äkta kastanj (Castanea sativa), samt vegetativt förökade plantor av namnsorter som är hybrider av äkta kastanj och japansk kastanj (Castanea crenata). I släktet ingår även två andra, intressanta, ätbara arter, amerikansk kastanj (Castanea dentata) och Kinesisk kastanj (Castanea Mollissima).

Hassel

Latin: Corylus avellana
Härdighet: Zon 1 – 5
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

Hassel var en av de första växterna som spred sig över Europa efter den senaste istiden. Den blev en viktig matväxt för de jägare och samlare som vid den tiden levde i Norden.

Rödek

Latin: Quercus rubra
Härdighet: Zon 1 – 5
Pollinering: Självsteril, vindpollinerad

Ursprung i östra Nordamerika där den historiskt haft en viktig roll som matproducerande träd. Snabbväxande och tillhör de stora ekarna, och kan bli över 20 meter hög under rätt förhållanden. Nötterna är 20-30 mm långa, rika på fett (20%) och lägre mängd tanniner jämfört med våra inhemska ekar. Ofta 2-3 år mellan de nötrika åren,  det vill säga något mer regelbundet än våra inhemska arter skogseken (2-6 år) och bergeken (3-8 år).

Trivs bäst i varma lägen och föredrar en väldränerad jord med lite lägre PH. Tillhör gruppen av ekar som klarar av torka relativt bra. Precis de andra storväxta ekarna vill de ha ett soligt läge för optimal tillväxt och nötproduktion.

Lästips för nyfikna

Vi har lärt oss otroligt mycket från ett stort antal förebilder som skrivit böcker och generöst delat med sig av sin kunskap på olika sätt. Här vill vi tipsa om några av våra favoriter för dig som vill lära dig mer.

Nötodlarens handbok – Philipp Weiss
Skogsträdgården – Philipp Weiss, Annevi Sjöberg
How to grow your own nuts – Martin Crawford
Trees of power – Akviva Silver
Skogsträdgårdsbloggen – Philipp Weiss